Travel Journal

In Santa Ana, El Salvador.

(Saturday 15 March 2014) by Louisb
Zondag 2 Maart 2014.
Liberia - Rivas (Nicaragua)146 km. Totaal 8283 Km.
Vroeg uit de veren, vandaag word het een lange fietsdag, met een grenspassagenaar Nicaragua. het eerste stuk tot la Cruz betrekkelijk rustig en niet te veel klimwerk. Na La Cruz een paar heuvels tot de grensplaats Penas Blancas. De grensoversteek ging weer lekker snel. Hoera. Mijn restant Colons ingewisseld tegen de Nicaraguaanse Cordoba. Even pauzeren en wat drinken. Vervolgens langs het Lago Nicaragua richting La Virgin. Onderweg door een erg groot windmolenpark gefietst. Ik denk wel 60 gigantische molens. Bij La Virgin moet ik linksaf richting San Juan. Aan de Pacific kust.Na 18 km sta ik in san Juan, blijkt er helemaal geen weg langs de kust te lopen. Op mijn kaart staat er wel 1. Via een rippio weg naar Rivas, wederom richting Lago. Daar een bedje in een Hospedaje geboekt. Douchen en eten. Rust.

Maanadag 3 Maart 2014.
Rivas - Playa Gigante 30 km. Totaal 8313 Km.
Vandaag een klein stukje. Maar wel een mooi en ruig fietstochtje. De eerste 5 km over een verharde weg, daarna 5 km met grote stenen. De laatste 20 km ouderwets Rippio, met grote en kleine stenen, grote en kleine gaten en wasborden. En ook nog enkele korte venijnige klimmetjes. Einddoel is een Warmshowers lid. Nadine en John Eames. Ze wonen aan het eind van die Rippio weg en bezitten daar een Hostel en een restaurant. Wat een geweldige plek. Direct aan de playa. En kilometers strand. Op die stranden is het erg rustig. Nadine zwaai het skepter over de zaak en John werkt als zelfstandige. Hij is als ik er ben niet aanwezig. Ook Nadine is druk,druk,druk. Ik heb haar enkele keren kort gesproken. verder weinig contact. En dat is juist waar Warm showers voor is opgezet. Nou ja, het is een prachtige plek om te zijn, als je graag op de beach bent enz.Ik blijf hier 2 nachten, dus 1 1/2 dag op de stranden.

Dinsdag 4 Maart 2014.
Playa Gigante. RUSTDAG.
Vandaag de hele dag op de playa rondgestruind. En een beetje verbrand.

Woensdag 5 Maart 2014.
Playa Gigante - Rivas 30 km. Totaal 8343 Km.
De zelfde weg teruggefietst, want er is geen andere. Geslapen in hetzelfde Hospedaje. Dat was goed.

Donderdag 6 Maart 2014.
Rivas - Granada 70 km. Totaal 8413 Km.
Over een vrijwel nieuwe 2 baans autoweg, , richting Noord. zonder extra veel ruimte voor fietsers.
Af en toe een lichte stijging, maar niets om echt pijn te lijden. Langs de weg op de vruchtbare grond, veel kleine percelen met bananenbomen. Voor de rest op de droge en erg droge gronden enkele paarden en koeien. Langs de weg ook heel veel huisjes. Elk met zijn eigen tuintje en kippen, varken, geit enz. De hele ochtend was het bewolkt. Bij aankomst in Granada waren die door de zon inmiddels weggebrand en was het weer ouderwets warm. Eerst een hostel gezocht, gedouched en vervolgens door het stadje gewandeld. Het centrum is mooi opgeknapt. Voor de rest is er weinig te doen.

Vrijdag 7 Maart 2014.
Granada - Managua 42 km. Totaal 8455 Km.
Vandaag een kort ritje van Granada, een van de oudste Spaanse stadjes in Zuid Amerika. Gesticht in 1524 naar Managua, en ook nog een tijdje de belangrijkste stad van Nicaragua.Het was altijd een rijke stad, omdat hier de doorvoer van het Spaanse goud, zilver en andere mineralen plaatsvond. Toevallig zag ik dat het Nederlands consulaat ook hier zit. Bijzonder; Op de binnenplaats zie ik een zwembadje. Ja het is erg warm. Over een bijzonder goede weg met brede fietsstroken ben ik al snel in de hoofdstad van Nicaragua. Managua. De stad ligt op een vulkanisch plateau. Dat betekent dat er nogal eens aardschokken enz plaatsvindenMaar in 1978 en 1979 is de stad zwaar beschadigd in de burgeroorlog of Revolutie zoals ze het hier noemen. In de middag in het oude centrum rondgewandeld, er is niet veel aan.

Zaterdag 8 maart 2014.
Managua - Leon 96 km. Totaal 8551 Km.
Om 7 uur op de fiets, want het word een zware dag. En hoe. Het eerste stuk door de stad en langs wat kratermeertjes. Dat betekent wel heuvel op heuvel af.Maar het ging wel lekker. De omgeving is mooi , het is superdroog en warm, warm.Na 30 km ligt de weg er compleet uit. Overal zijn ze er aan het werk. Doordat het zo droog is stuift het verschrikkelijk. Ook nog 2 lekke banden door die scherpe steentjes en kuilen. Mede door de stijgingen in de weg was het vandaag extra zwaar. De laatste 30 km was het nieuw asfalt. Eerst een lange pauze met een koude cola. Vervolgens genieten van de mooie gladde weg. Aangekomen in Leon eerst een bed zoeken. Bij het 2e hostel was het okee. Gelukkig.

Zondag 9 Maart 2014.
Leon - Somotillo 106 km. Totaal 8657 Km.
Door de heuvels, langs droge rivieren en heel veel suikerriet was dat het wel vandaag. Het meeste van dit riet wordt verwerkt tot rum. Ondanks de warte toch aardig gefietst vandaag. het was erg rustig op de weg. En die weg lag er zeer goed bij. Mijn dag kan niet meer stuk. Hoewel. Aangekomen in Somotillo zie ik een klein dorpje met 1 hotel. Nou ja, hotel, het stond wel op het bord. Een hok van 2 1/2 bij 3 1/2 meter. Een uod bed en een gore wc. De douche is een pijp uit de muur. In een winkeltje wat eten gekocht. Daarna rust.

Maandag 10 maart 2014.
Somotillo - Nacaome (Honduras) 102 km. Totaal 8759 Km.
Wat een nacht, een hoop kruipende en vliegende beestjes. Bijna niet geslapen.
Na 8 km fietsen stempels halen bij de douanes van Nicaragua en Honduras. Weer een ander land en een andere munt. De Lempira. Ongeveer 20 voor 1 US Dollar. Het is benauwd warm. De weg loopt vals plat op en af, maar is van goede kwaliteit. Ook in Honduras ligt er veel afval in de bermen. Net als in de voorgaande landen overigens.
Ook hier veel suikerriet. Verder op de droge stukken veel kleine struiken met grote doornen. Opvallend is dat er heel veel huisjes, vlak langs de kant van de weg staan. En uit die huisjes regelmatig kinderstemmen die roepen; Gringo. Om 2 uur in de middag kom ik aan in Nacaome langs een hotel. Hier blijf ik slapen. Na het douchen even in het dorp kijken en iets eten. Morgen verder richting El Salvador.

Dinsdag 11 maart 2014.
Nacaome - San Miguel (El Salvador) 104 km. Totaal 8863 km.
Ruim 40 km en rolling Hills. Een km klimmen en vervolgens weer naar beneden. Dan bij de grens. Weer heel snel .Opvallend is dat El Salvador geen stempel in paspoorten zet. Weer een andere munt. nou ja, El Salvador gebruikt de US Dollar als officiele munt. Vervolgens een paar vervelende klimmetjes tot zo,n 600 meter, maar ook even zo vaak een heel stuk naar beneden. San Miguel, een redelijke stad fiets ik helemaal door, richting San Salvador. Bijna aan het eind van de stad pak ik een hotelletje.

Woensdag 12 maart 2014.
San Miguel - Cojutepeque 100 km. Totaal 8963 Km.
Vandaag behoorlijk afgezien. Niet alleen door de hitte. Vooral door het vele klimwerk. Vanaf San Miguel langs 4 vulkanen moeten fietsen. Hoogtes van 750 meter, vervolgens weer naar beneden en bij de volgende vulkaan hetzelfde verhaal. Maar natuurlijk een prachtig gezicht die vulkanen. Verder veel groen langs de weg. Fiets je af en toe ook eens in de schaduw. Ook voldoende eet/drink en rustplaatsen voorhanden. Ver in de namiddag fiets ik langs een hotelletje. En ja, er is nog wel een plekje. Lekker douchen en eten in het restaurantje even verder.

Donderdag 13 Maart 2014.
Cojutepeque - Chanmico 115 km. Totaal 9078 Km.
De warming up is een klim van 1000 meter lengte. Er zullen er op deze dag nog velen van zijn. Na 16 km verlaat ik de grote weg en fiets richting Noord opp een heerlijkrustige binnenweg. In een reisgids heb ik iets gelezen over het dorp Suchitoto. De straten en de huizen zijn nog zoals honderdden jaren geleden. En inderdaad, na een wandeling van een klein uurtje had ik het ook gezien. Erg leuk en de omweg zeker waard. Na iets gedronken te hebben verder over rustige wegen tot aan Aguilares. Daar kom ik weer op de grote weg. 20 km later sla ik weer rechtsaf over een binnenweg richting Santa Ana.
Tot mijn verbazing fiets ik enkele km later op een 4 baans autoweg. deze stond niet op mijn kaart.Wel een brede en goede vluchtstrook. In Chanmico houd ik het voor gezien.

Vrijdag 14 Maart 2014.
Chanmico - Santa Ana 40 km. Totaal 9118 Km.
Tot aan gisteren altijd goed opgepast en geluk gehad met eten. Toch iets verkeerds gegeten. Ik denk zelf dat het de groente in de rijst was. Maar ja, ook dit kan gebeuren als je iets te eten koopt in deze landen. Afijn, na een aantal nachtelijke toilet bezoeken en Loperamine vanmorgen toch maar gestart. Het gaat allemaal goed. Het enige probleem was de grote hitte en de heuvel van 750 meter die vlak voor Santa Ana ligt. Aangekomen in Santa Ana naar het Hostel gereden die ik heb gevonden in een gidsje. Ik blijf hier 2 nachten. Morgen om mijn maag enz even te ontzien en om een Maya Ruine te bezoeken die hier in de buurt is. De ruine heet Tazumal. Aan het eind van de middag nog in de stad geweest om de finish te bekijken van de Tour de Salvador voor Dameswielrenners.
Een Braziliaanse won deze etappe. Een russiche staat 1 in het algemeen klassement.

Zaterdag 15 Maart 2014.
Santa Ana. Totaal 9118 Km.
Rustdag.
Mede door de Loperamine en geroosterd brood valt het allemaal nog mee.
Vandaag met een locale bus 16 km verderop gereden naar het dorp Chalachuapa. De enkele reis kost 20 eurocent. Aangekomen en na een korte wandeling sta ik voor het hek. 3 US Dollar betalen en dan mag ik het allemaal met eigen ogen bekijken. Er is maar een heel klein deel van de ruines opgeknapt. Het grootste deel van de ongeveer 10 vierkante kilometer oppervlakte ligt nog onder het dorp. Maar het is zeker leuk om dit bouwwerk te zien. In de komende weken hoop ik ook nog enkele grotere complexen te bekijken. Weer met de bus terug. Een klein beetje eten en drinken en afwachten maar. Morgen verder richting Noord.

  • Fijn by Leo, Gerben en Nienke
  • mooi! by fabian, esther & kids
  • afzien by Henk Te Kronnie
  • beterschap by Rinus en Ineke
  • Tikal by Leo, Gerben en Nienke
  • Tikal by Leo, Gerben en Nienke


Home | Features | Sign Up | Contact | Privacy Policy | Terms & Conditions | © 2006 - 2017 TravelJournal.net
Note: Javascript is not active