Travel Journal

In Bogota.

(Thursday 30 January 2014) by Louisb
Vrijdag 17 Januari 2014.
Yopal - Palarito 75 km. Totaal 6303Km.
Vanaf Yopal gaat het vals plat naar het 25 km verder gelegen Aguazul. Hier al mijn drinkwaterbussen bijgevuld, want vanaf hier gaat het serieus omhoog.
Na een pauze opgestapt en ach, het valt wel mee. Niet echt steil, maar wel echt omhoog tot 6%. In het dorpje Palarito zit ik op ongeveer 1600 meter. Een eindje voor het dorpje zie ik een Hospedaje.
Een mooi plekje om te blijven slapen. Douchen, eten, rusten en slapen. Morgen gaat het echte werk gebeuren.

Zaterdag 18 januari 2014.
Palarito - Duitama 87 km. Totaal 6390 Km.
Vannacht werd ik wakker van de kou. Lekker een dekentje erbij en verder slapen. Vanochtend was het erg fris, de lucht dicht bewolkt en in de verte regenwolken. En aan de weg zijn ze overal bezig. Nieuw asfalt (dat is mooi) nieuwe bruggenworden er gebouwd, dus het verkeer word omgeleid over onverharde stukken. Niet zo fijn fietsen. En het blijft omhoog gaan tot 3600 meter. Als je het opschrijft lijkt het niet zoveel. Maar het hefft heel wat zweet en moeite gekost. Dan zie ik in de diepte een stad liggen. Op sommige plaatsen heeft het licht geregend, de afdaling dus rustig beginnen en kijken hoe glad het is. Gelukkig is het asfalt schoon. Zeker 1000 meter afdalen, af en toe een beetje meetrappen om vooral warm te blijven. Zo fiets ik het stadje Sogamoso binnen. Effen een lekkere bak koffie plus naar binnen werken. Na een half uurtje besluit ik naar het volgende stadje te fietsen. Volgens de kaart bijna vlak en dat klopt ook nog. De laatste 15 km blijf ik op 2600 meter hoogte. Moe , maar ook blij dat ik het toch weer gefifst heb stap ik onder de douche in het hostel in Duitama. Nog even wat eten en dan lekker slapen.

Zondag 19 Januari 2014.
Duitama - Tunja 60 km. Totaal 6450 Km.
Vanmorgen laat opgestaan. Toch gisteren een beetje teveel van het oude lijf gevraagd. Behoorlijk last van mijn benen en mijn onderrug voel ik ook behoorlijk. Toch besluit ik het late ontbijt een stuk te gaan fietsen. Wel een rustig tempo en niet al te ver. Mijn einddoel word vandaag Tunja. Op de kaart lijkt de weg niet al te moeilijk. Als ik vertrek is het 20 graden en bij aankomst in Tunja is het 27. Nou ja, op deze hoogte niet gek. Het begin is niet al te moeilijk, maar na ongeveer 30 km moet ik toch nog wat hobbels over. Oef, dat doet pijn. Ook het laatste stuk is nog even afzien. Tunja ligt op 2900 meter hoogte. Een paar honderd meter voor het centrum zie ik een hospedaje en ja, ik kan er terecht. Douchen met warm water, dat heb ik net nodig. Daarna voel ik me al een stuk beter. Nog even het stadje in. Er staan nog vele oude koloniale gebouwen. Nog even wat eten en dan terug naar mijn slaapplek.

Maandag 20 Januari 2014.
Tunja - Villapinzon 55 km. totaal 6505 km.
Met het opstarten is het fris. Maar 17 graden. Ik blijf nog even wachten tot het zonnetje er echt doorkomt. Dan stijgt de temperatuur gelijk. Na een uurtje en bij 22 graden vertrek ik. Eerst de heuvel waarop het stadje ligt af. Daarna richting Bogota. Het valt een beetje tegen. Er zitten wat heuvels in de weg. En ze zijn op 1 na allemaal 2900 meter hoog. Die ene is 3100 meter. Gelukkig genoeg plekken om te rusten. Maarwel binnen, uit de wind, want die blaast behoorlijk. Het is niet echt warm. Vooral als het zonnetje achter de wolken is, brr.Bij het dorp Vilapinzon stop ik bij een hotelletje. Voor een goede prijs kan ik wel een kamer krijgen. Nou doen dan maar. Douchen met warm water, dan wat eten op de plaza. Het word koud tegen de avond. Snel terug naar het hotel en mijn bed in.

Dinsdag 21 Januari 2014.
Villapinzon - Tocancipa 50 km. Totaal 6555 Km.
De les van gisteren geleerd. Om half 10 begonnen . Dus lekker veel tijd voor het ontbijt. Vandaag wat meer zon, dus gelijk een stuk warmer. Toch nog een paar redelijke hobbels on de weg. Stijgingen tot 6% vallen toch wel tegen. Maar het gaat allemaal goed. De omgeving is prachtig. Ondanks de grote weg waar ik op fiets. Opvallen dat er erg weinig verkeer is. En, ondanks dat ik tussen 2800 en 3000 meter fiets is het hier opvallend groen.Hoogste punt vandaag 3026 meter. Hoogste temperatuur 27 graden. lekker.

Woensdag 21 Januari 2014.
Tocancipa - Zipaquira 45 km. Totaal 6600 Km.
Eerst even een stukje terugfietsen. Dat om een rustige B weg te nemen. Toch nog een bultje in het parcours. Maar met een temperatuur van 26 graden gaat het me vandaag erg gemakkelijk af. Al vroeg in de middag in het hotel. Douchen en dan naar de attractie van het stadje. Een cathedraal in een zoutmijn. Even 2 km wandelen en een klein heuveltje op dan sta ik bij de kassa van de bezienswaardigheid. Een kaartje van 6 Euro en ik mag de berg in om alles met eigen ogen te zien. In een zoutgang eerst langs allerlei vertakkingen die de kruisgang voorstelden. En vervolgens in de kerkzaal. Dat viel mij persoonlijk een beetje tegen. Verder waren er nog heel veel ruimten met uitgehakte heilig beelden. En een ruimte, dat vind ik het mooiste, waar een echt kunstwerk in de wand is uitgehakt. Voorstellend een vroegere bewoner van Colombia die een offer brengt onder een boom. En die boom is fantastisch gedaan. Heel mooi. Daarna teruggewandeld. Even naar de Plaza, waar ook enkele oude koloniale gebouwen staan. Nog even iets eten en dan, rust.

Donderdag 22 Januari 2014.
Zipaquira - Madrid 94 km. Totaal 6694 Km.
Over kleine weggetjes en door kleine dorpjes fietsen en heerlijk genieten van de rust en de natuur. Dit vind ik tijdens mijn vakantie eigenlijk de mooiste dagen. De temperatuur is 25 graden. Alleen enkele kleine bultjes. Dat kan ook niet anders, als je in een dal. langs de bergen fietst. Uitschieter was de 3000 meter bij El Rosa. Met een licht verzetje gaat het echter allemaal weer prima. Het laatste stu weg naar Madrid had geen asfalt meer over 5 km. Alleen zand en stenen. Bij het passeren van een auto, even aan de kant gaan staan. Ogen dicht, adem inhouden en na een poosje was het stof weer weggetrokken . In Madrid onder de warme douche, heerlijk.

Vrijdag 24 januari 2014.
Madrid - Gachipay 50 km. Totaal 6744 Km.
Vandaag weer over kleine weggetjes. Eerst naar het stadje Facatativa. Even het stadje in om wat te drinken. Daarna ben ik verkeerd gereden. Gelukkig maar 8 km. maar 2keer is toch 26 km. Stom. Daarna toch op de goede weg richting Zipacon. Voordat je daar komt moet je eerst naar 3000 meter hoogte. Vervolgens zie ik boven aan de top een klei dorpje ver in het dal liggen. Ongeveer 400 meter dalen. In het dorp even wat gedronken op de Plaza en genieten van zon en rust. Na een half uurtje weer op de fiets. Wat ik al had gezien, afdalen. Tot op 2000 meter. Vroeg in de middag fiets ik Gachpay binnen. Een klein dorpje tegen de berg gebouwd. Ik vraag of er een Hospedaje is en ja nog geen 50 meter verder is er een. en er is nog plek. Natuurlijk even rondwandelen, maar met 10 minuten had ik alles wel gezien. Eten en wat drinken en dan terug naar het hospedaje.

Zaterdag 25 Januari 2014.
Gachipay - Mosquera 61 km. Totaal 6805 Km.
De start was 100 meter de hoogte in, daar lag nog een klein gehuchtje. En toen ging het weer naar beneden. Tot op precies 1516 meter. Daar was ook gelijk de hoofdweg. Eerst maar eens even een pauze nemen. En toen begon het klimwerk. Het hoogste punt vandaag is 3124 meter. Vele korte pauzes en drinken,drinken. Temperatuur van 16 tot 29 graden.
Redelijk afgezien deze dag, maar gelukkig geen lichamelijke klachten. Om 4 uur kom ik aan in Mosquera. Dat op een hoogte van 2945 meter ligt. Gelijk vragen, dat heb ik ondertusen wel geleerd, of er een hotel of hospedaje in de buurt is. En ja, vlakbij is een hotel. En ze hebben een kamer, prima. Lekker douchen en eten, dan rust.

Zondag 26 Januari 2014.
Mosquera - Soacha 40 km. Totaal 6845 Km.
Vandaag een gemakkelijke dag. 40 km, bijna alees vlak en lekker weer. Laat gestart en onderweg nog 2 pauzes gehouden.
De reden is dat ik vanavond overnacht bij een lid van Warmshowers.org. Daar ben ik zelf ook lid van. Het is opgezet voor en door fietsers, die iemand een gratis overnachting aanbieden. Vaak natuurlijk met douche, etn en zelfs wel eens de was doen. Het adres was moeilijk te vinden. Op een gegeven moment dacht ik in de buurt te zijn en vroeg ik in een kleine tienda, dat is een winkeltje, deweg.
Dit was mijn kennismaking met Alejandro Castro. Wat een gastvrijheid. Het winkeltje is van zijn moeder en zijn vrouw. Natuurlijk moest ik kennismaken. Vervolgens met zoon en dochtertje. En natuurlijk met enkele buren, waarvan 2 studenten hun Engelse kennis konden uitproberen.Alejandro heeft naar het telefoonnummer gebeld, dat ik had, maar er werd niet oopgenomen. Het volgende nummer dat ik had was de moeder van mijn Host. Die sprak geen Engels, dus Alejandro heeft alles vertaald. Om 4 uur zou mijn Host thuiskomen van het werk. of ik zo lang wilde wachten. dan kon ik naar een afgesproken plek komen. Okee. Alejandro zou dan voor mij uitrijden. Maar wel eerst wat eten. Een typisch Colombiaans gerecht. Rijst met gebakken ei, een beetje groente, gebakken banaan en een gekookte aardappel. Daarbij een heerlijke smoothie. Ik weet niet meer van welke vruchten. Om 4 uur richting ontmoetingspunt een paar km verderop.
Daar kennisgemaakt met mijn host , Sandra. Ook haar vrienden kwamen erbij. Volgende maand gaan ze samen fietsen. Van Bogota naar Ushuaia. Na wat gedronken te hebben zijn we met zijn allen naar Sandra,shuis gewandeld. Zij woont bij haar moeder, dus een hartelijke ontvangst wachtte mij. Later ook kennis gemaakt met Zoon en schoondochter en de kleinkinderen. Gezellige boel.
s, Avonds wilden de fietsers natuurlijk van alles te weten komen over het organiseren van een fietstocht. Ervaring hadden ze niet met het fietsen van zo een tocht. Ook wilden ze weten wat ze moesten meenemen. Nou dus heb al mijn tassen leeggemaakt en uitgelegd waarom ik wat bij me had. Dat was een duidelijke eye - opener voor hen. Zij vertelden dat ze veel van mijn uitleg hadden opgestoken en bedankten mij hartelijk. Na het vertrek van de vrienden nog even een typisch Colombiaans gerecht eten. De 2e keer vandaag dus. Ik heb in ieder geval een geweldige ervaring opgedaan met 2 gezinnen die gastvrijheid met een hele grote G schrijven. Een geweldige ervaring. En ook nog heerlijk geslapen.

Maandag 27 januari 2014
Soacha - Bogota 25 km. Totaal 6870 Km.
Na het ontbijt afscheid genomen van Sandra en haar heel, heel veel succes toegewenst voor de toekomst en natuurlijk succes met haar fietstocht met vrienden. Een geweldige Familie en Host.
O, ja. Ook nog even het laatste stukje fietsen in Zuid-Amerika. Om 12 uur stond ik in het Hostel waar ik 1 week verblijf. Daarna vertrek ik naar een ander hostel vlak in de buurt. Daar blijf ik tot mijn vertrek per vliegtuig naar Panama City. De Hostels liggen in het oude deel van Bogota, vlakbij alde regeringsgebouwen en bij de musea. De wijk heet La Candelaria. Ik heb dus 14 dagen de tijd om Bogota te bekijken. Dat moet voldoende zijn. Daarnaast moet ik natuurlijk mijn fiets en bagage ook vlkiegtuig gereed maken. In de namiddag even de beentjes gestrekt. Heb ik de eerste langdurige regenbui gehad sinds weken. Het blijkt hier nogal eens te regenen in Bogota.
We zullen zien.

  • Heerlijk by Leo en Nienke
  • afzien... by Rinus en Ineke
  • lichaamstaal by Henk Te Kronnie
    • Gelijk???? by Louis
  • Lekkerrrrrr by Je zusje
  • genieten by lia
  • Foto's by Leo en Nienke
  • Dorpje by Silvio


Home | Features | Sign Up | Contact | Privacy Policy | Terms & Conditions | © 2006 - 2017 TravelJournal.net
Note: Javascript is not active