Travel Journal

In Copacabana Bolivia

(Sunday 15 April 2012) by Louisb
Vrijdag 6 April 2012. Zaterdag 7 April 2012. La Paz.
Verder met La Paz op Vrijdag en Zaterdag. In de stad ook nog een goed koffie adres gevonden waar je koffie plus kunt krijgen. Lekker relaxen en om je heen kijken. Toch zijn er in La Paz hele leuke plekjes te zien. Daarvoor moet je alleen even buiten de toeristische wandelroutes gaan. Het valt wel op dat veel van de hele oude gebouwen veel achterstallig ondehoud hebben. Jammer want het zou er inderdaad heel wat beter uitzien. Zaterdag avond op tijd in het hostal. Spulletjes inpakken en lekker slapen. Morgen ga ik richting Tiwanacu. Hier moeten nog wat inka ruines uit de periode 600 Vc tot 700 NC zijn. Maar eens bekijken.
Zondag 8 April 2012. La Paz - Tiwanacu 75 km. Totaal 5953 km.
Om half 9 op de fiets en eerst weer die 400 meter naar boven. Vanuit de kom La Paz naar El Alto. Al met al viel het mee, ik merk dat ik goed ben uitgerust. In El Alto even wat gegeten en gedronken. Eerst verder richting Copacabana, maar na 6 km linksaf richting Tiwanacu en de grens met Peru. Eerst langzaam dalen tot 3900 meter en dan zit ik weer op de Alti Plano. Het is onsretussen 38 graden geworden. Het uitzicht is wederom prachtig. Voor en links de Alti Plano en rechts de Cordillera Real. Met bergtoppen tot 6500 meter. Na 40 km fietsen nog even een gemene pukkel tot 4200 meter. Gelukkig daarna afdalen tot 3800 meter. Eerst een bezoek gebracht aan 2 eeuwen oude Inka sites toen ik in Tiwanacu aankwam. dat viel een beetje tegen. Ik heb het idee dat de mensen hier niet zo goed kunnen omgaan met zulke waardevolle archeologische zaken. Het grootste complex Kalasaya bestaat uit een pyramide, een grote en een kleine tempel en wat poorten en kleinere gebouwen. Een deel daarvan is alleen maar een fundatie, maar grote delen van de tempel zien er harstikke mooi uit.
Delen zijn gebouwd met behulp van grote Basaltblokken, sommige wel 25 ton in gewicht. Hoe ze dat toendertijd allemaal daar hebben gekregen is een grote vraag. Het 2e complex, ongeveer 2 km van het grote is genaamd Puma Punku. Een tempel en wat poorten. Ook hier hoofdzakelijk funderingen met hier en daar een poortje en veel opgegraven stenen.
Daarna naar het museum. Een prachtig nieuw gebouw. Met in de hal een opgegraven poort. En verder..... in een hal een heel groot Inka Beeld. ik schat 8 meter hoog en 1 1/2 bij 1 meter in een rechthoek. Prachtig gebeeldhouwd, dat wel, maar weer geen teks met uitleg van wat het allemaal betekent. Wel een paar grote foto,s van de tekst en afbeeldingen, maar verder niets. En dat was het museum, wat een afknapper. Naast het museum staat nog een gebouw. Hierin een verassende tentoonstelling van keramiek. Vanaf de Inkatijd tot zeg maar 100 jaar geleden. Hardstikke mooi. Ik hoop dat ik in de komende periode wel op sites komt waar alles wat beter is mbt de uitleg. Na al die bezoeken iets gegeten en op zoek naar een slaapplek. het wordt een Alojemento vannacht.
Maandag 9 April 2012. Tiwanacu - Copacabana 125 km. Totaal 6078 km.
Lekker weer vandaag 25 graden. Maar wel een frisse wind die van het Titicaca meer komt. En die richting ga ik nu op. Wind tegen dus. Ook vandaag weer enkele vervelende pukkels. Maar het viel achteraf allemaal mee. Met al dat water in de buurt natuurlijk veel groen en dieren rondom. Veldjes met hoofdzakelijk Tarwe, Gerst en aardappels. En veel mensen die op dat land werken. En allemaal handarbeid. ik heb geen machine kunnen ontdekken. De oogst wordt verplaats op ezels. Ja juist, ezels. En vee zie je ook overal. geen grote hoeveelheden, maar toch. Na 45 km bereik ik de grens met Peru. Eerst weer uitstempelen bij de boliviaanse grenspost en vervolgens de formulieren invullen bij de Peruvianen. Maar ja het is maar voor 1 dag, vanmiddag sta ik weer in Bolivia. Ik ga nnamelijk via de kortste weg naar Copacabana en dat is in dit geval via Peru. Via een paar kleine dorpjes in Peru kom ik bij de grensplaats Yungoyo. Hier weer hetzelfde ritueel met het paspoort enz.
Dan na 8 km kom ik aan in Copacaban Bolivia. Niet te vergelijken met het mooie strand in Brasil. Een plaats met 50.000 inwoners verspreid over een groot gebied en enkele eilandjes. En het ligt aan de oever van Lago Titicaca. Even zoeken naar een hostel, douchen en dan slapen.
Dinsdag 10 April 2012. Copacabana.
Vanmorgen de eerste uren regen. Ja het is hier hardstikke groen, dat komt niet van de droogte. Rond 11 uur is het droog en lekker warm. Ik ben een kleine heuvel opgelopen naar de Horca de Inka. Dat is een grote zonnewijzer die opgebouwd is uit grote rotsen. Op 21 Juni schijnt alles in 1 lijn te staan. dat is tebvens nieuwjaar op de kalender van de Inka,s die hier leefden.Ik weet niet of dat voor alle Inka,s zo is. Erg interessant om te zien. Maar ook de vergezichten van deze rotsen is geweldig. Ik ben hier ook even gebleven om te genieten van het uitzicht en de rust. Na al de uitgehouwen treden weer naar beneden te hebben gevolgd via het centrum naar de Cerro Calvario. De Calvari berg. Copacabana is een pelgrimsoord, waar gelovigen op Goede Vrijdag de berg beklimmen. Duizenden uit Bolivia en Peru komen dit doen. En ik kan uit ondervinding vertellen, het is erg zwaar. Boven aangekomen natuurlijk de bekende kruizen enz.Maar ook weer een prachtig uitzichtover Copacabana en het Lago Titicaca. Daarna weer naar beneden. Een stuk gemakkelijker dan berg op. Daarna in het havantje een ticket gekocht voor de boot naar Isla del Sol. Daar ga ik donderdag heen. Warm gegeten in een restaurantje, nou ja meer een kiosk bij de haven. Regenboog forel met rijst.Heerlijk.
Woensdag 11 April 2012. Copacabana.
Vannacht en vanmorge hard geregent. Dus het leven komt hier wat later op gang. Een mooie gelegenheid om mijn kleren van de laundry te halen en weer in te pakken. Morgen ga ik voor een paar dagen naar Isla del Sol. Mijn fiets blijft achter in het Hostal, met een hele hoop kleren en kampeerspullen. Nu dus uitzoeken , wat ik nodig heb daarginds. Mijn regenkleding gaat zeker mee.
Donderdag 12 April 2012. Cha,llapampa Isla del Sol.
Vanmorgen om half 9 vertrok de boot richting Isla de Sol. Doordat 1 van de 2 buitenboord motoren uitviel duurde de reis een 3 kwartier langer dan in de brochure staat. Na aankomst eerst een onderkomen zoeken. Na dat geregeld te hebben richting Inka sites lopen. Eerst nog bekeken hoe ze hier hun akkers bebouwen. De akkers liggen namelijk tegen de berg aan. Zodoende zijn ze trapsgewijs aangelegd en soms niet breder dan 7 a 8 meter.Naast een Sacred Stone (Piedra Sagrada) midden op een vlakte en dichtbij een Templo del Inka, niet veel meer dan funderingen. Het mooiste is de Chincana Ruine, een Palacio del Inka. Een redelijk complex met smalle deuren en nissen. Ziet er erg goed uit. Vooral van de nabijgelegen berg kun je goed zien dat het een heel labyrint is. Vlakbij het palacio de Messa Ceremonica, de ceremoniele tafel.Uit overlevering werden hier menselijke en dierlijke offers gebracht. Daarna nog de berg Titi Kharka opgeklauterd. Titi Kharka betekent Rock of the Puma. Ik heb het er niet aan afgezien. in de avond weer heerlijk vis gegeten in een restaurantje aan de haven.
Vrijdag 13 April 2012 Cha,llapampa.
Oh Ja eerst nog even wat wetenswaardigheden over Lago Titicaca. 8400 vierkante kilometer groot.
Het ligt oop 3800 meter hoogte, daardoor het grootste meer ter wereld op deze hoogte. De landen Bolivia en Peru grenzen aan dit meer. De diepte van het meer is 457 meter. Sinds 1939 wordt er Forel gekweekt. En natuurlijk de prachtige landschappen. De sneeuwbedekte Cordellera Real toppen en de Alti plano. Een prachtig en machtig uitzicht. Vanmorgen na het ontbijt het rugzakje weer omgehangen en de bergwandelijng gemaakt naar het Zuidpunt van het eiland. totale afstand 16 km. De terugweg over de hoge bergen was spectaculair. wat een uitzicht met dit heldere nweer. Maar ook wel behoorlijk pittig. Om een uur of 5 terug in het Hostl. Weer een fantastisch Forelmenu gegeten en daarna met een Zweedse en een Fin wat gekletst. De fin was ik al een paar keer eerder tegengekomen in La Paz en Copacabana. Om een uur of 11 het bedje in. Morgen weer terug met de boot naar Copacabana.
Zaterdag 14 april Coacabana.
Het bootje had een half uurtje vertraging, de reden is mij niet bekend. Maar goed, dat komt hier regelmatig voor. De lucht is helder en het zonnetje schijnt. Heerlijk weer om een paar uurtjes op het water door te brengen. Om half 12 in Copacabana. Het is dan al 25 graden.
Eerst naar het Hostal. Bleek alles vol te zijn. Hoezo afspreken dat bij terugkomst er een kamer voor mij zou zijn. Fiets volpakken en een klein stukje verder een kamer bij een ander hostal besproken. Eerst even lekker warm douchen, mijn kleren gewassen en vervolgens het dorp in om wat te eten.
Ja, wederom Forel. Verder niks uitgevoerd, ook wel lekker.
Zondag 15 April. Copacabana.
Vanmorgen uitgeslapen ern buiten ontbeten. Vervolgens op zoek naar het Internet cafe. Daar mijn blog bijwerken. Dat zit ik nu dus te doen. Hierna ga ik een bakje koffie + drinken. Verder niet veel van plan. Morgen vertrek ik weer per fiets richting Oostoever van Lago Titicaca.

Jammer genoeg kan ik geen foto,s uploaden hier. Ik weet dat veel mensen die mij volgen altijd het meest benieuwd zijn naar de foto,s.
Even wachten nog en dan komen er zeker wonder schone foto,s op het Webblog.

  • Copa... Copacabana, lalalala by Fabian, Esther en Julian
  • Cultuur... by Rinus en Ineke
  • eiland vd zon by je zusje


Home | Features | Sign Up | Contact | Privacy Policy | Terms & Conditions | © 2006 - 2017 TravelJournal.net
Note: Javascript is not active